Dierenarts Dossier: Hypoallergenic Insect

 

Het werken met een nieuwe productlijn brengt met zich mee dat je vertrouwd moet raken met de nieuwe producten en dat kost soms wat tijd. Om u als dierenarts of paraveterinair te helpen in dit proces lichten we  per maand een RAW dieet uit, om wat tips en weetjes over te vertellen. Zodat u weet wat voor “vlees u in de kuip heeft”. Het spits wordt afgebeten door onze jongste aanwinst in de voedingslijn, de Hypoallergenic Insect. We stellen u deze voeding voor via een vraag- en antwoord formule:

Wat is de gebruikte dierlijke eiwitbron in de Hypoallergenic Insect?
In de RAW Hypoallergenic Insect is gebruik gemaakt van de larve van de Buffalo kever (Alphitobius diaperinus) als eiwitbron. In tegenstelling tot de veel vaker in de diervoeding gebruikte Black Soldier Fly (BSF) larve (https://en.wikipedia.org/wiki/Hermetia_illucens), wordt deze larve op een gecontroleerde GMP+ vegetarische voedingsbodem opgekweekt. Deze vegetarische voedingsbodem van vaste samenstelling sluit het gebruik van eventuele atopische triggers, zoals bijvoorbeeld berk en de van kruisreactie met berk verdachte appel, uit. Door een bewuste keuze te maken voor de larve van de Buffalo kever wordt dus insleep van allergenen, die via het maagdarmkanaal van de larve in de voeding terecht kunnen komen, voorkomen. RAW Hypoallergenic Insect bevat daarnaast geen dierlijk vetten of smaakstoffen in de vorm van gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, zodat mogelijke insleep van dierlijk eiwit via deze grondstoffen ook voorkomen wordt. Dit in tegenstelling tot andere hondenvoeders op basis van insect. De Buffalo larve wordt, mede door de hoge grondstofprijs ten opzichte van de BSF larve, in geen enkele andere hondenvoeding gebruikt. Hierdoor is de kans minimaal dat de hond het reeds heeft gegeten. Daarnaast is deze larve, in tegensteling tot de BSF larve, goedgekeurd voor menselijke consumptie . Omdat het aminozuurprofiel relatief hoogwaardig is, wordt het eiwit van deze larve ook veel ingezet voor eiwitshakes en proteine bars voor krachtsporters.

Voor welke indicaties kan de Hypoallergenic Insect worden gebruikt?
Deze voeding kan worden ingezet bij meerdere indicaties. Vanwege zijn unieke eiwitbron is de voeding bij uitstek inzetbaar bij het behandelen van voedselovergevoeligheid, zich uitende in chronische huid en/of maag- darmproblemen. De samenstelling van de voeding is hierbij zodanig dat deze tevens geschikt is voor puppy’s. Let voor inzetten bij puppy’s er wel op dat u een aangepaste voerhoeveelheid geeft . Daarnaast is deze voeding, in tegenstelling tot de RAW Hypoallergenic, niet verrijkt met extra omega-3 vetzuren EPA en DHA. Dit maakt dat de Hypoallergenic Insect hét voorkeurdieet voor een eliminatie onderzoek is. Een ander belangrijk kenmerk van deze voeding is haar lage vetgehalte, wat het bij uitstek geschikt maakt voor dieren met een verminderde vettolerantie, zoals hyperlipidemie, lymfangiectasie, oesophagitis en pancreatitis. Omdat dergelijke aandoeningen ook vaak gepaard gaan met voedselintolerantie is het vetarm zijn van deze voeding dus een hele mooie bijkomstigheid. Een andere bijzonderheid van deze voeding is dat ze laag in purines is, en daardoor zeer goed inzetbaar bij dieren die last hebben van erfelijke purine stofwisselingsproblemen (o.a. Dalmaten en Engelse Bulldoggen). Ook voor honden die vanwege Leishmania met allopurinol behandeld worden, en dus een
hogere kans lopen op vorming van purine uraten, is deze voeding bij uitstek geschikt.

Is de voeding wel smakelijk voor de hond?
De ervaring leert dat honden de Hypoallergenic Insect prima willen eten. De toevoeging van rode biet aan de voeding geeft het product een wat zoetere smaak, wat in zijn algemeenheid goed gewaardeerd wordt door honden. Wel is het zo dat de voeding wat droger is dan de andere vleesproducten in de RAW lijn, doordat deze wat armer is in vet. Het is dus handig om de eigenaar te adviseren om het product voor het voeren aan te lengen met handwarm water. Zo wordt de voeding wat smeuïger en daardoor smakelijker. Zijn honden echter rauw vlees voeding gewend, dan kan het soms raadzaam zijn om, indien verantwoord, de hond eerst wat hongerig te laten worden (bv. halve dag vasten) alvorens de eerste maaltijd aan te bieden.

Er moet relatief veel van de voeding gegevens worden, hoe komt dat?
Doordat de voeding een laag vetgehalte bevat is de energiedichtheid van de voeding tot 30% lager dan van reguliere vleesvoedingen. Dit betekent dat er soms tot 30% meer gegeven dient te worden. De adviezen
zoals weergegeven op de verpakking zijn richtlijnen. De eerste ervaring leert dat er soms beduidend minder gegeven kan worden dan de verpakking aangeeft. Het loont dus de moeite om de eigenaar na 2 weken voeren even terug te laten komen voor gewichts- en lichaamsconditie (BCS) controle. Zo kan de voerhoeveelheid specifieker op de behoefte van de patiënt worden afgestemd.

De Hypoallergenic Insect is relatief prijzig vergeleken met de andere RAW producten, waarom is dit?
De prijs van de voeding wordt bepaald door de grondstoffen. De buffalo kever larve is als eiwitbron meer dan 3x zo duur als reguliere vleesbronnen, waardoor de prijs dus ook hoger wordt. Heeft u nog specifieke vragen of opmerkingen over RAW Hypoallergenic Insect of een van onze andere producten. Neem dan direct contact met ons op. We staan u graag te woord.

 

Interessant? Deel of like ons bericht op jouw medium.