FAQ

Veiligheid

Wat is HPP?

High Pressure Processing (HPP) is een uniek proces dat schadelijke bacteriën dood door een techniek waarbij door water hoge druk wordt gerealiseerd. Het is een 100% natuurlijk proces.
HPP vernietigt bacteriën zonder verhitting of bestraling. Het is een wetenschappelijk gevalideerd proces om schadelijke organismen te doden. Tijdens het HPP proces wordt hoge druk gelijkmatig verdeeld op en rond het product. Dit proces gebeurt op koelkasttemperatuur. Door deze lage temperatuur vindt er geen denaturalisatie van de proteïne en andere nutriënten plaats.
HPP wordt daarom ook in de humane voedselketen veel gebruikt bij het veilig maken van hittegevoelige producten zoals vlees, schaal en schelpdieren, fruit en groenten.

Waar kan ik meer informatie vinden over HPP?

Op de volgende websites vindt u meer informatie:
Avure Technologies website: www.avure.com
Illinois Institute of Technology website: www.iit.edu
American Pasteurization Company website: https://www.americanpasteurizationcompany.com
Op Youtube zijn verschillende filmpjes te vinden over HPP.

Hoe behoudt de voeding zijn nutritionele waarde na HPP?

HPP beïnvloedt de voeding op cel niveau. Schadelijke (pathogene) bacteriën zoals Salmonella, E.coli 0157:H7 en Listeria Monocytogenes zijn eencellige organismen die aanwezig kunnen zijn in rauw vlees. HPP vernietigt de celwand van deze organismen. Goede bacteriën zijn in veel grotere aantallen aanwezig in onze voeding. Er blijven er na het HPP proces nog ruim voldoende over.
HPP heeft geen effect op moleculair niveau. Hierdoor worden nutriënten zoals proteïnen, enzymen, prebiotica en vitamines en mineralen niet beïnvloed door HPP. HPP zorgt hierdoor voor een microbieel veel veiligere vers vlees maaltijd terwijl de nutritionele waarde, vitamines en mineralen, smaak en kleur nauwelijks tot niet worden  beïnvloed!

Heeft HPP invloed op de enzymen in de voeding?

Nee! HPP heeft nauwelijks tot geen invloed op de natuurlijk aanwezige enzymen in de voeding.
Enzymen zijn heel goed bestand tegen hoge druk. Veel enzymen in onze voeding blijven actief tot een temperatuur van 60-80 graden. De hoge druk in het HPP proces wordt gerealiseerd door koud water (4 graden) in een vat te pompen. Door de hoge druk stijgt de temperatuur iets gedurende de 3 minuten dat de maaltijden onder druk staan. De temperatuur van het water zal echter niet boven de 25-30 graden komen. Omdat de behandeling maar 3 minuten duurt en het product maar net boven het vriespunt is bij de start van de behandeling blijft de maaltijd gedurende de behandeling ijskoud.

Waar komt het HPP proces vandaan?

Hoge druk is een natuurlijk proces. Meer dan een eeuw geleden kwamen wetenschappers er achter dat schadelijke bacteriën die op het land (zeeniveau) werden gevonden niet konden overleven wanneer ze op diepzee niveau (hele hoge waterdruk) werden gebracht.
De laatste decennia is dit fenomeen verder door ontwikkeld zodat we nu beschikken over een wetenschappelijk gevalideerde en  natuurlijke manier om schadelijke bacteriën te doden met behoudt van enzymen, nutritionele integriteit en smaak.

Productinformatie

Welke maaltijd van Energique past bij mijn hond?

ERVD biedt u een ruime keuze aan voedzame rauw vlees maaltijden voor uw hond. Overleg met uw dierenarts welke maaltijd past bij de behoeften van uw hond.

U probeert een ingrediënt te vermijden?

Wanneer u een gevoeligheid voor een ingrediënt vermoedt bij uw hond dan biedt de samenstelling op de verpakking uitkomst. Energique is volledig transparant over de ingrediënten in haar maaltijden.

Wat moet ik mijn hond voeren als hij een dieetbehoefte heeft?

We raden u aan om altijd met uw dierenarts naar een oplossing te zoeken. Uw dierenarts kan u helpen om het probleem vast te stellen en u de juiste maaltijd adviseren.

Wat moet ik mijn allergische hond voeren?

Het is belangrijk om samen met uw dierenarts vast te stellen of de allergische reactie van uw hond veroorzaakt wordt door voeding. Wanneer vast is gesteld dat uw hond reageert op zijn voeding dan kan dit een echte allergische reactie zijn of  een veel meer voorkomende overgevoeligheidsreactie. In beide gevallen is het van belang om te achterhalen welke ingrediënten moeten worden gemeden.
Energique maakt Hypoallergene voeding op basis van Eend.
In de Energique Raw Veterinary Diets lijn, die u via de dierenarts kan verkrijgen, is ook een eliminatiedieet beschikbaar op basis van Bufallo Worm.

Wat is het verschil tussen chelaten en acetaten in de mineralen?

Chelaten zijn mineralen die aan een aminozuur zijn gekoppeld.
Onderzoek wijst uit dat chelaten in sommige gevallen eenvoudiger worden opgenomen in het lichaam dan niet gechelateerde mineralen. Dit zegt echter niets over de bruikbaarheid van de mineralen als ze eenmaal opgenomen zijn in het lichaam. In de  wereld van het rauw voeren zijn verschillende stokpaardjes waarvan de voorkeur voor chelaten er een is.  Bij het gebruik van vitamines en mineralen in voldoende hoeveelheid en van goede kwaliteit is er geen reden om de voorkeur te geven aan chelaten boven acetaten.

Wat is een prebiotica en een probiotica?

Er is een verschil tussen een prebiotica en een probiotica.
Prebiotica is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Ze zitten in groente, fruit en graanproducten.
Prebiotica worden niet in de dunne darm afgebroken en opgenomen. Ze worden gedeeltelijk afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Het andere deel poept de hond uit.  Prebiotica stimuleren de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de dikke darm. Deze bacterien zijn de probiotica die door de prebiotica kunnen groeien in het lichaam van de hond.
Deze goede bacteriën houden ziekteverwekkende bacteriën op afstand. Daarom zijn prebiotica net als probiotica belangrijk voor gezonde darmen.
Probiotica kan je ook toevoegen via voeding of supplementen. De werking hiervan is niet altijd even duidelijk omdat de bacteriën heel diersoort specifiek zijn. Het voeren van bijvoobeeld Yakult of vuile pens als probiotica is dan ook niet bewezen effectief omdat de bacterien in Yakult op de spijsvertering van mensen zijn afgestemd en de bacteriën in pens op de behoefte van runderen.
Het door prebiotica  stimuleren van de groei van de probiotica in het eigen darmkanaal van het dier heeft absoluut de voorkeur.

Zijn gemalen bevleesde rugdelen een veilige bron van calcium?

Jazeker! De bevleesde rugdelen die in Energique Raw Veterinary Diets worden verwerkt zijn heel fijn gemalen en bevatten geen harde botten (dragende delen) die slechter verteren. Hierdoor is de maaltijd ook veilig voor kleine rassen.

Hoe lang zijn de Energique Raw Veterinary Diets houdbaar?

De maaltijden zijn (ongeopend) 2 jaar houdbaar in een diepvries bij-18 graden Celsius. Na ontdooien in de koelkast zijn de maaltijden nog maximaal 3 dagen houdbaar bij maximaal 7 graden Celsius.

Waarom hebben de maaltijden soms een iets andere kleur?

Energique Raw Veterinary Diets bevatten geen geur-kleur en of smaakstoffen. De kleur van de voeding wordt volledig bepaald door de natuurlijke ingrediënten. Hierdoor kunnen kleine kleurverschillen ontstaan.

Is er een verband tussen rauw voeren en schildklierproblemen?

Dierenartsen worden geregeld geconfronteerd met honden die gevoed zijn met rauwe maaltijden die strotten van graseters of nekken en karkassen van gevogelte bevatten. Honden kunnen door het eten van deze delen een veel te hoge concentratie schildklierhormoon in het bloed krijgen. Ze worden hier ernstig ziek van.

Om deze risico’s uit te sluiten worden in de Energique Raw Veterinary Diets geen strotten van welke diersoort dan ook verwerkt. Bij gevoglte is het risico nog hoger omdat de schildklier zich ter hoogte van de borstkas, aan de voorkant, bevindt. Daarom gebruikt Energique enkel bevleesde rugdelen. Hiermee voorkomen we:
a. dat er per ongeluk schildklieren mee gemalen worden.
b. de karkassen eerst een paar dagen onderweg zijn om het vlees te laten
verwijderen (i.v.m. microbiële kwaliteitsbeheersing)
c. we dijbeenderen laten malen die harder zijn en ook vaak een paar dagen in het bewerkingsproces zitten ivm het uitbenen van “kippenpootjes”

Verkrijgbaarheid

Waar kan ik Energique Raw Veterinary Diets kopen?

Energique Raw Veterinary Diets zijn te koop bij dierenartsen. Als uw dierenarts Raw Veterinary Diets nog niet aanbiedt vraag er dan naar. Op de website vindt u onder “Verkrijgbaarheid” de klinieken die de diëten en All Life Balance al aanbieden.

Kan ik Energique Raw Veterinary Diets gaan verkopen?

Als u een praktiserende dierenarts bent neemt u dan contact op met Energique via 0513-571191 of via info@rawveterinarydiets.com

Kan ik Energique Raw Veterinary Diets ook online kopen?

Nee, Energique Raw Veterinary Diets zijn via uw dierenarts te koop. Bij het volgen van een dieet hoort een goede begeleiding door uw dierenarts. Daarnaast hechten we bij Energique veel waarde aan voedselveiligheid en dus ook aan een gesloten koelketen.

Kan ik een monster toegestuurd krijgen?

Energique Raw Veterinary Diets zijn diepgevroren maaltijden. Bij Energique hechten we veel waarde aan voedselveiligheid en dus ook aan een gesloten koelketen. We verzenden daarom geen monsters. De maaltijden zijn bij uw dierenarts als losse worst van 450 gram te koop. Dat is een ideale hoeveelheid om de producten, in overleg met uw dierenarts, te proberen.

Waar kan ik de prijzen vinden?

De prijzen van de maaltijden variëren per dieet afhankelijk van de kosten van de ingrediënten

Vraag er naar bij uw dierenarts.

Heeft u een spaarprogramma net zoals veel brokkenfabrikanten?

Energique Raw Veterinary Diets heeft geen spaarprogramma. Onze maaltijden zijn eerlijk geprijsd.