Coffre-fort

Raw Veterinary Diets

Des aliments adaptés à l’âge et aux besoins de votre chien.

Les recettes sont formulées selon les dernières avancées scientifiques de sorte que leur efficacité et leur caractère complet sont garantis. En outre, tous les aliments surgelés Energique Raw Veterinary Diets subissent un traitement haute pression HPP. Le HPP est un procédé validé scientifiquement qui permet d’éliminer les bactéries pathogènes. Les aliments peuvent donc être proposés en toute sécurité aux chiens souffrant d'affections spécifiques

 • compleet-icon

  Diversité & caractère complet

  Complets, tous les produits sont formulés avec des ingrédients d’origine animale complétés par un mélange riche et varié de matières végétales pour suffisamment de fibres et garantis sans parfums, colorants ni arômes. Avec des vitamines et minéraux ajoutés.

 • Wetenschappelijk

  Formulé scientifiquement

  La gamme d’aliments diététiques complets est formulée conformément à la législation et selon les dernières avancées scientifiques pour différentes indications diététiques.

 • hpp_energique

  Sécurité & responsabilité

  Grâce au HPP, Raw Veterinary Diets d’Energique est la gamme d’aliments vétérinaires crus la plus sûre sur le plan microbien. Le traitement haute pression (HPP) a pour but l’élimination des bactéries pathogènes. Le HPP est un procédé validé scientifiquement qui permet d’éliminer les bactéries pathogènes dans l’alimentation (humaine). Il est aussi fréquemment utilisé pour rendre des produits propres à la consommation humaine. En savoir plus sur le HPP ? Lire la suite...

 • high_quality

  Qualité & fiabilité

  Les produits Energique Raw Veterinary Diets sont fabriqués par Energique BV à Gorredijk. Tous les produits sont fabriqués dans une usine certifiée GMP+ et IFS et présentent une qualité propre à la consommation humaine. Tous les régimes sont publiés pour une transparence maximale. En savoir plus sur Energique BV ? Lire la suite...

FAQ

Energique Raw Veterinary Diets biedt u een ruime keuze aan voedzame rauw vlees maaltijden voor uw hond. Overleg met uw dierenarts welke maaltijd past bij de behoeften van uw hond.

Organisch gebonden mineralen, ook wel chelaten genoemd, zijn mineralen die aan een aminozuur of ander organisch molecuul zijn gekoppeld.
Onderzoek wijst uit dat chelaten in sommige gevallen eenvoudiger worden opgenomen in het lichaam dan niet gecheleerde (anorganisch gebonden) mineralen. Dit zegt echter niets over de bruikbaarheid van de mineralen als ze eenmaal opgenomen zijn in het lichaam. Gecheleerde mineralen worden in het lichaam anders gebruikt, en daardoor soms juist minder effectief ingezet op de plaatsen waar ze nodig zijn. De aanname dat organisch gebonden mineralen dus per definitie beter zijn dan anorganische vormen is dan ook onjuist. Bij het gebruik van vitamines en mineralen in voldoende hoeveelheid en van goede kwaliteit is er geen reden om de voorkeur te geven aan chelaten boven anorganisch gebonden mineralen.

Wanneer u een gevoeligheid voor een ingrediënt vermoedt bij uw hond dan biedt de samenstelling op de verpakking uitkomst. Energique is volledig transparant over de ingrediënten in haar maaltijden.

We raden u aan om altijd met uw dierenarts naar een oplossing te zoeken. Uw dierenarts kan u helpen om het probleem vast te stellen en u de juiste maaltijd adviseren.

Het is belangrijk om samen met uw dierenarts vast te stellen of de allergische reactie van uw hond veroorzaakt wordt door voeding. Wanneer vast is gesteld dat uw hond reageert op zijn voeding dan kan dit een echte allergische reactie zijn of  een veel meer voorkomende overgevoeligheidsreactie. In beide gevallen is het van belang om te achterhalen welke ingrediënten moeten worden gemeden.
Energique maakt Hypoallergene voeding op basis van Eend.
In de Energique Raw Veterinary Diets lijn, die u via de dierenarts kan verkrijgen, is ook een eliminatiedieet beschikbaar op basis van Bufallo Worm.

Er is een verschil tussen prebiotica en probiotica. Prebiotica is een verzamelnaam voor onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Ze zitten in groente, fruit en graanproducten.
Prebiotica worden niet in de dunne darm afgebroken en opgenomen. Ze worden gedeeltelijk afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Het andere deel verlaat de hond via de ontlasting. Prebiotica stimuleren de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de dikke darm. Deze bacterien zijn de probiotica die door de prebiotica kunnen groeien in het lichaam van de hond.
Deze goede bacteriën houden ziekteverwekkende bacteriën op afstand. Daarom zijn prebiotica net als probiotica belangrijk voor gezonde darmen.
Probiotica kan je ook toevoegen via voeding of supplementen. De werking hiervan is niet altijd even duidelijk omdat de bacteriën heel diersoort specifiek zijn. Het voeren van bijvoobeeld Yakult of vuile pens als probiotica is dan ook niet bewezen effectief omdat de bacterien in Yakult op de spijsvertering van mensen zijn afgestemd en de bacteriën in pens op de behoefte van runderen.
Het door prebiotica stimuleren van de groei van de probiotica in het eigen darmkanaal van het dier heeft absoluut de voorkeur.

Jazeker! De bevleesde rugdelen die in Energique Raw Veterinary Diets worden verwerkt zijn heel fijn gemalen en bevatten geen harde botten (dragende delen) die slechter verteren. Hierdoor is de maaltijd ook veilig voor kleine rassen.

De maaltijden zijn (ongeopend) 2 jaar houdbaar in een diepvries bij-18 graden Celsius.
Na ontdooien in de koelkast zijn de maaltijden nog maximaal 3 dagen houdbaar bij maximaal 7 graden Celsius.

Energique Raw Veterinary Diets bevatten geen geur-, kleur- en/of smaakstoffen. De kleur van de voeding wordt volledig bepaald door de natuurlijke ingrediënten. Hierdoor kunnen kleine kleurverschillen ontstaan.

Dierenartsen worden geregeld geconfronteerd met honden die gevoed zijn met rauwe maaltijden die strotten van graseters of nekken en karkassen van gevogelte bevatten. Honden kunnen door het eten van deze delen een veel te hoge concentratie schildklierhormoon in het bloed krijgen. Ze kunnen hier ernstig ziek van worden.

Om deze risico’s uit te sluiten worden in de Energique Raw Veterinary Diets geen strotten van welke diersoort dan ook verwerkt. Bij gevoglte is het risico nog hoger omdat de schildklier zich ter hoogte van de borstkas, aan de voorkant, bevindt. Daarom gebruikt Energique enkel bevleesde rugdelen. Hiermee voorkomen we: dat er per ongeluk schildklieren mee gemalen worden in onze producten.

Nee, deze diëten zijn niet geschikt voor katten. Katten hebben in de regel een hogere eiwitbehoefte dan honden, en hebben extra toevoegingen in de voeding nodig, zoals bijvoorbeeld taurine. Veel van de aandoeningen waarvoor RAW-diëten zijn ontwikkeld zijn specifiek afgestemd op veranderde behoeften in de hond ten tijde van ziekte. Aangezien dit anders kan zijn voor de kat (denk bijvoorbeeld aan een hogere eiwitbehoefte tijdens nierfalen dan de hond), kunnen de RAW-diëten niet ook zondermeer bij katten worden ingezet.

De maaltijd Hypoallergenic Insect is iets droger van structuur in vergelijking met de overige maaltijden. Dit komt door het zeer vetarme karakter van dit dieet. Dit heeft grote voordelen bij de behandeling van chronische klachten in het maag-darmkanaal, maar kent als nadeel dat de voeding dus minder smeuïg is.

Om een kieskeurige hond over te laten stappen adviseren wij u de hond (indien verantwoord) een halve dag te laten vasten en vervolgens de maaltijd te mengen met wat handwarm water. Zo komen extra geuren vrij en wordt de voeding net wat minder droog.

In tegenstelling tot het populaire geloof is het afwisselen van diersoorten binnen een maaltijd geen afdoende maatregel om tekorten aan voedingsstoffen op te vangen. Er bestaat slechts weinig variatie in voedingsstoffensamenstelling tussen dierlijk materiaal van verschillende diersoorten. Onderstaande tabel laat de nutritionele samenstelling zien van enkele in BARF gebruikte ingrediënten en diersoorten (Dillitzer et al, Br J Nutr, 2011, USDA database (https://ndb.nal.usda.gov/)). Hieruit valt op te maken dat de variatie in (micro)mineralen en vitaminen erg klein is, en variëren in diersoort of karkasonderdeel dus geen directe oplossing is om de tekorten in de voeding te verminderen.

Het mengen van brokken en vers vlees is geen probleem. De maag pH wordt laag genoeg voor de vertering, en er is niet zoiets als “zakken of drijven in de maag”. De maag is geen glas water, maar een orgaan dat continu in beweging is om de voedselbrij te mengen met de verteringssappen. Dus meng gerust de brokken van uw hond of kat met wat vers vlees. Zorg echter bij het mengen met vers vlees voor goede hygiëne om besmetting met ziektekiemen voor uzelf of uw naasten zoveel als mogelijk te voorkomen. Het maakt hierbij geen verschil of u hiervoor geperste dan wel krokante brokken gebruikt. Beide typen kunnen prima gemengd worden met rauw vlees voeding. Heeft u echter een hond of kat die behandeld wordt met maagzuurremmers of waarvan u weet dat hij of zij altijd gevoelig op voerwisselingen reageert, wees dan terughoudender met voerwisselingen en het mengen van producten en probeer een type voeding te vinden waarmee uw huisdier goed uit de voeten kan.

Onderzoek heeft aangetoond dat de maag pH van de hond even laag wordt op vleesvoeding als op brokken. Dit is vanuit de maagfunctie ook begrijpelijk, omdat in de maag eiwit-vertering plaatsvindt door enzymen die juist optimaal werkzaam zijn bij deze lagere pH-waarden. In de maag zitten sensoren die de zuurtegraad van de maag nauwlettend in de gaten houden en stimuleren tot afgifte van extra maagzuur wanneer de maag pH te hoog dreigt te worden. Zo wordt de zuurgraad van de maag optimaal afgestemd op grootte en type van de maaltijd, zodat de enzymen optimaal hun werk kunnen doen en er een effectieve vertering kan plaatsvinden.

De toevoegingen zijn niet synthetisch. Immers je kunt ijzer, koper, mangaan of zink niet “maken” in een laboratorium. Dit zijn elementen uit het periodiek systeem. Wat vitaminen betreft: deze worden gewonnen uit natuurlijk bronnen zoals gisten, schimmels of door bacteriën geproduceerd. Het betreft dus geen “in het laboratorium gefabriceerde chemische stoffen”, zoals de chemische anti-oxidanten BHT of BHA.

De conservering van de Energique / RAW maaltijden geschiedt door vriezen, en de vitaminen (bijvoorbeeld vitamine A en vitamine E) worden dus toegevoegd om de behoefte van het dier af te dekken en niet om de producten vers te houden. Ook geur-, kleur- en smaakstoffen worden niet aan de Energique / RAW maaltijden toegevoegd.

Jarenlange ervaring in het produceren van hoogwaardige hondenvoeding, waarbij wij onze maaltijden chemisch laten analyseren op nutriënten in onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria, heeft ons geleerd dat er altijd voedingsstoffen zijn die niet in optimale gehalten of zelfs in tekorten in de grondstoffen voorkomen.

Hierbij gaat het met name om voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die niet wijdverbreid in dierlijk materiaal voorkomen. Deze vitaminen en mineralen voegen we dan toe aan de maaltijden, zodat de hond aan onze producten dagelijks een volwaardige maaltijd heeft.

Dit is overigens bij mensen niet anders! Onze kinderen krijgen extra vitamine D druppels omdat de ervaring heeft geleerd dat er anders tekorten ontstaan, die de botgroei van kinderen nadelig beïnvloedt. Aan ons brood wordt jodiumhoudend zout toegevoegd, zodat wij geen jodiumgebrek ontwikkelen. Onze margarine wordt verrijkt met vitamine A en D, zodat wij deze als volwassenen in voldoende mate binnenkrijgen.

Er bestaat bij sommige rauwvoer fabrikanten en eigenaren de filosofie dat dit allemaal niet nodig zou zijn, en dat een wolf in de natuur ook geen extra vitaminen en mineralen krijgt. Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat de dieren in de natuur op grote schaal kampen met deficiënties (tekorten) aan voedingsstoffen, wat een van de redenen is waardoor ze ook een stuk minder oud worden dan onze huishonden. Er zijn helaas ook legio voorbeelden van honden met chronische voedingsstoffentekorten door langdurig nuttigen van een incomplete voeding. Wil je dus een dier op lange termijn gezond houden op één specifieke voeding dan zal deze voeding aanvullende vitaminen en mineralen dienen te bevatten. Onze vitaminen en mineralenmengsels worden helemaal op maat voor onze producten samengesteld om deze aanvullingen zo uitgebalanceerd mogelijk te leveren. Wij kiezen er zodoende zeer bewust voor om niet mee te waaien met de hype dat vitaminen- en mineralen toevoegingen “niet natuurlijk” zijn, maar om juist goede en complete producten te maken, waarvoor wij garant kunnen staan.